Wettelijk huwelijk

De datum is bekend en het organiseren van jullie bruiloft kan beginnen. Omdat jullie een mooie persoonlijke toespraak tijdens jullie wettelijk huwelijk wensen zijn jullie op zoek naar een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand.
Jullie ceremoniespreker is beschikbaar als jullie BABS voor één dag en begeleidt jullie ceremonie op de manier zoals jullie dat willen.

Het begint met het bepalen van de trouwlocatie; jullie kunnen trouwen in het gemeentehuis, de raadzaal of op een door de gemeente aangewezen locatie (‘huizen der gemeenten’). Deze locaties staan vaak vermeld op de website van de gemeente waarin jullie trouwen. Trouwen jullie toch liever op een andere locatie in Nederland? Dan kan er een aanvraag voor goedkeuring ingediend worden bij de gemeente.

Praktische organisatie van het wettelijk huwelijk

Iedere gemeente biedt stellen de gelegenheid om gratis te trouwen, bijvoorbeeld het welbekende uurtje op maandagochtend. Op de populairdere momenten zoals een donderdag, vrijdag of zaterdag worden er kosten in rekening gebracht. Deze wisselen per gemeente en momentum. Houd daar rekening mee in de organisatie (en budgettering) van jullie dag.

Onderstaande opsomming betreft de veel voorkomende kosten:

  • De kosten die de gemeente rekent voor een eenmalige benoeming voor jullie ceremoniespreker als BABS voor één dag en de beëdiging.
    Ook deze kosten verschillen per gemeente én moeten tijdig aangevraagd worden;
  • Gemeentelijke legekosten;
  • Eventueel de goedkeuring van de locatie die niet behoort tot de Huizen der gemeenten.

Jullie BABS voor één dag

Om als jullie BABS voor één dag aan de slag te kunnen gaan we samen in gesprek. Zodra jullie beslissen dat we een match zijn zetten we alles in gang en regelen we de beëdiging.
Ik schrijf een mooie persoonlijke toespraak, jullie geven elkaar het JA-woord, de ringen worden uitgewisseld en tot slot wordt de akte getekend.
Bij een wettelijk huwelijk is het ja-woord het moment waarop jullie echt getrouwd zijn. En ik begeleid dolgraag, als BABS, jullie ceremonie!